Jennies pasta bolognese

POPULÄRT
koket.se
Jennies pasta bolognese
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Jennies pasta bolognese

16 ingredienser

50 min

Pasta med köttfärssås lagat på klassiskt vis som i Italien med en grönsaksbas på morot, gul lök och stjälkselleri - en smakförhöjande grund som i Italien går under namnet soffritto. Och som sig bör så blandas köttfärssåsen ihop med den nykokta pastan vid servering.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 500 g blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl rött vin
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk torkad timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 lagerblad
  • salt
  • peppar

Till servering:

  • 400 g tagliatelle
  • parmesanost, nyriven

Gör så här

  1. Finhacka lök, morot och selleri så fint du kan. Fräs mjukt utan att det tar färg i olivoljan. Tryck till vitlöksklyftorna med knivbladets sida och finhacka. Låt fräsa med de andra grönsakerna i någon minut.
  2. Tillsätt köttfärs, lite i taget så att det bryns och inte kokar. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa med någon minut.
  3. Tillsätt vin och låt allt få ett snabbt uppkok.
  4. I med tomatkross, oregano, timjan, rosmarin och lagerblad i pannan. Salta och peppra.
  5. Låt puttra under lock i minst 30 minuter, gärna mer om du har tid.
  6. Koka tagliatellen al dente enligt anvisning på förpackningen.
  7. I Italien blandar man alltid ihop pastan med såsen, det ger mycket mer smak till rätten. Toppa med nyriven parmesan.