Kräft- och svampsmörgås

Kräft- och svampsmörgås
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Pelle Holmberg
Jens Linder
Pelle Holmberg

Kräft- och svampsmörgås

Av: Jens Linder, Pelle Holmberg

Från: Svamplycka

8 ingredienser

De här smörgåsarna är utmärkt utflyktsmat så varför inte ta med dem på svampturen. De går förstås att göra även på färsk svamp.

Receptet ger 8 sandwichar.

Ingredienser

  • 2,5 dl torkad svamp, exempelvis rimskivling
  • 1 burk kräftstjärtar i lake
  • smör att steka i och bre med
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk gräslök, finhackad
  • 1 tsk dill, finhackad
  • 8 skivor vitt bröd
  • 0,5 litet isbergssalladshuvud

Gör så här

  1. Lägg svampen i blöt i kallt vatten i en halvtimme.
  2. Låt kräftstjärtarna rinna av ordentligt i en sil.
  3. Häll bort vattnet och låt svampen rinna av.
  4. Smörfräs den sedan i 5 minuter i en stekpanna under omörning. Låt svalna.
  5. Grovhacka kräftstjärtarna.
  6. Blanda majonnäsen med gräslök, dill, kräftstjärtar och svamp.
  7. Bre bröden med smör och bred ut majonnäsblandningen på hälften av dem.
  8. Bryt salladen i bitar och lägg på den.
  9. Toppa med resten av bröden som lock.
  10. Låt gärna mackorna ligga en stund under press så håller de ihop bättre.