Elmers soppa

Elmers soppa
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Pelle Holmberg
Jens Linder
Pelle Holmberg

Elmers soppa

Av: Jens Linder, Pelle Holmberg

Från: Svamplycka

14 ingredienser

40 m

Det här är en av de rätter jag är mest stolt över att ha hittat på. Smakmässigt är den inspirerad av gulasch. Jag lagar den vid släktträffar och andra samkväm – alltid på ett lite nytt sätt.

Ingredienser

portioner
  • 1 msk olivolja
  • 140 g bacon
  • 1 l ljus svamp (exempelvis taggsvamp, kantarell och fårticka)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 0,5 tsk kummin, färskstött
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 l hönsbuljong
  • svartpeppar, ur kvarn
  • cayennepeppar (efter smak)
  • 0,5 citron, saften från
  • ev salt
  • ev vatten

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta. Bryn baconbitarna och ta sedan upp dem och ställ åt sidan.
  2. Hacka svampen och fräs den i bottenfettet på låg värme i 10 minuter. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och låt fräsa i någon minut.
  3. Tillsätt kummin och vitlök och låt fräsa i ytterligare 1 minut. Häll i grädden och låt koka upp innan även buljongen hälls i. Låt sjuda i 20 minuter.
  4. Tillsätt det stekta baconet. Krydda med svartpeppar, kajennpeppar, citronsaft och eventuellt salt.
  5. Mixa soppan, men sila den inte. Den ska vara lite grynig i konsistensen.
  6. Koka upp och smaka av. Tillsätt möjligen lite vatten och koka upp igen. Servera med bröd och ost, gärna en god lagrad hårdost.