Gös med grön sparris och rabarbersås

Gös med grön sparris och rabarbersås
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Gös med grön sparris och rabarbersås

18 ingredienser

1h

Gös serverad med sparris- och rabarbersås. Magiskt gott.

Jens Dolks vintips
Chateau Haut Mayne****2008
, art.nr 95601, Frankrike 120 kr (4 Solar)

Receptet här hämtat ur boken

Made in Sweden

.

Ingredienser

portioner
  • 300 g gösfilé, utan skinn
  • 1 tsk röksalt (eller havssalt)
  • 1 msk smör
  • 1 msk matolja
  • 2 dl skrädmjöl (eller rågmjöl)
  • 11 gröna sparrisar
  • 1 l vatten
  • 1 tsk salt

Rabarbersås

  • 2 rabarber, skalade och i bitar
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 gul lök, i skivor
  • 0,5 palsternacka, i tärningar
  • 8 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 krm cayennepeppar (cirka)
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Salta fiskfiléerna på båda sidor 20-30 minuter innan de ska stekas. Låt dem ligga och dra åt sig saltet i kylen.
  2. Koka upp rabarbern med vatten, salt, lök, palsternacka, peppar och lagerblad i en vid kastrull. Låt sjuda utan lock i 15 minuter. Sila av vätskan i en skål och var noga med att pressa ur all saft ur rabarbern och grönsakerna.
  3. Sjud det silade spadet tills det reducerats till cirka 1 dl. Häll i grädde och kajennpeppar och sjud i ytterligare 5 minuter. Ställ åt sidan så länge.
  4. Värm ugnen till 50 grader.
  5. Hetta upp en rymlig stekpanna med smör och olja. Vänd gösfiléerna i skrädmjölet och stek dem tills de får fin färg på båda sidorna.
  6. Låt nu fisken gå klar i ugnen i cirka 10 minuter (den låga temperaturen håller fisken saftig). När filéerna delar på sig när man trycker lätt på dem med fingret är de färdiga.
  7. Koka under tiden sparrisen i 4-6 minuter i vatten och salt. Ta upp och låt den ånga av.
  8. Värm såsen, smaka av och rör ner smöret.
  9. Servera gösen på en gång med sås, sparris och eventuellt kokt potatis.