Stekt strömming med pepparrotssmör

Stekt strömming med pepparrotssmör
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Stekt strömming med pepparrotssmör

Av: Jens Linder

Från: Made in Sweden

13 ingredienser

45 min

Här har gammal hederlig strömmingsflundra fått lite annan smaksättning. Det är gott med nudlar till, men om man vill kan man förstås servera potatismos istället. Den friterade palsternackan och fänkålen är ett enkelt litet tillbehör som passar till all möjlig fisk. Ur boken Made in Sweden.

Att strömming numera är en försummad råvara är synd och skam, för billig och god som den är kan den kombineras med nästan vilka smaker som helst.

Receptet är hämtat ur boken Made in Sweden.

Ingredienser

portioner

Strömming

  • 600 g strömmingsfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 2-3 msk smör, att steka i

Pepparrotssmör

  • 100 g smör, normalsaltat, rumsvarmt
  • 0,5 dl färsk pepparrot, nyriven

Citronsoja

  • 1 dl japansk soja
  • 2 tsk citron, nypressad

Pasternacka och fänkål

  • 2 palsternackor
  • 1 fänkål
  • 0,5 l matolja
  • salt

Gör så här

Strömmingsfilé

  1. Klipp bort ryggfenan från filéerna.
  2. Salta filéerna med 1 tsk salt på båda sidor.

Citronsoja

  1. Blanda soja och citronsaft.

Pepparrotssmör

  1. Blanda smör och riven pepparrot.

Strömmingsfilé

  1. Fördela smöret i klickar mellan filéerna, som läggs ihop två och två köttsida mot köttsida.
  2. Vispa upp äggen.
  3. Blanda 1 tsk salt och ströbröd.
  4. Vänd filéerna först i äggen och sedan i ströbrödet.
  5. Smörstek flundrorna på båda sidor på medelgod värme i en rymlig stekpanna.

Palsternacka och fänkål

  1. Skala palsternackorna och skär dem i tunna skivor.
  2. Ta bort de små bladstjälkarna från fänkålen, men spara dem till garnering, och skär fänkålen i liknande skivor.
  3. Hetta upp oljan till cirka 180 grader i en tjockbottnad kastrull.
  4. Fritera palsternackan och fänkålen tills de blir knapriga och gyllene.
  5. Salta.
  6. Servera strömmingen på en gång med citronsoja och kokta nudlar (kan uteslutas) samt friterad palsternacka och fänkål.