Bräserad sallad på Jens vis

Bräserad sallad på Jens vis
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Bräserad sallad på Jens vis

14 ingredienser

Att sakteligen bräsera olika grönsaker i buljong ger fantastiskt resultat. Rätten kan fungera som komplement till en stek eller så, men den kan lika gärna - kanske helst - serveras som huvudrätt. Vegetarianer kan utesluta köttet i receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 salladskål
  • 2 grönsalladshuvuden
  • 2 krukor romansallad
  • 4 l vatten
  • 4 tsk salt
  • 280 g bacon
  • 2 rödlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 l oxbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar persilja
  • 200 g chèvreost

Gör så här

  1. Skölj och rensa salladen. Ta bort vissna och skämda blad och skär bort roten.
  2. Koka upp vatten och salt. Koka salladsbladen i omgångar i 2-3 minuter. Ta upp dem och lägg dem i en stor bunke kallt vatten (gärna med is i) så att de kallnar snabbt.
  3. Skär baconet i grova strimlor, finhacka löken och vitlöken.
  4. Fräs vitlök, lök och bacon i smör i en tjockbottnad kastrull eller stekgryta, tills löken blir mjuk.
  5. Lägg i all sallad och häll i buljong, vin och lagerblad.
  6. Låt det hela koka upp. Sätt på lock och sänk värmen så att anrättningen bara sjuder. Låt sjuda i 1 timme.
  7. Ta av från värmen. Strö över hackad persilja och smula över osten. Servera på en gång.