Rotfruktsråraka med rökt sidfläsk

Rotfruktsråraka med rökt sidfläsk
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Rotfruktsråraka med rökt sidfläsk

13 ingredienser

1h

Klassisk råraka med söta rotfrukter och salt rökt sidfläsk.

Låt rotfrukterna få behålla så mycket av sin oregelbundna och vackra form som möjligt. Börja med att sätta in fläsket i ugnen, då hinner man göra rårakor och duka och fixa medan det går klart.**

Jens Linders dryckestips
**Till basturökt kött är förstavalet öl, gärna i kombination med nubbe, klar eller kryddad. Jag föredrar att kontrastera med ljus lätt lageröl, gärna med en viss sötma. Till charkprodukter med karaktär rekommenderar jag gärna torra vita viner med frisk syra och inslag av petroleum. Fruktiga röda viner, gärna med toner av bär - från hallon till körsbär - brukar också vara lysande till rökta produkter. /Jens Linder

Jens Dolks vintips
Chinon Les Gravinières 2008, art.nr 95793, Frankrike, 105 kr (4 Solar)

Receptet är hämtat ur boken

Made in Sweden

.

Ingredienser

portioner
  • 2 tsk kummin
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 400 g rökt sidfläsk, i bit
  • olivolja, till långpannan

Rotfruktsrårakor

  • 3 ägg
  • 4 råa skalade potatisar
  • 1 svartrot
  • 1 palsternacka
  • 1 rotselleri, liten bit [ca 50 g]
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, ur kvarn
  • 2 msk smör

Gör så här

Sidfläsk

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Stöt kummin, vitlök och paprikapulver i mortel till en mosig pasta.
  3. Skär små snitt i fläsket och fyll dem med kryddpastan.
  4. Smörj en långpanna med lite olivolja, lägg i fläsket och baka det i ugnen i cirka 35 minuter.
  5. Ta sedan ut fläsket och sänk ugnsvärmen till 80 grader.

Rotfruktsrårakor

  1. Knäck under tiden äggen i en skål och vispa sönder dem.
  2. Skala rotfrukterna och hyvla dem grovt med potatisskalare eller osthyvel.
  3. Blanda ner dem i äggsmeten.
  4. Salta och peppra.
  5. Låt allt fett från långpannan med fläsket rinna av ordentligt i en skål.
  6. Låt svalna.
  7. Skär bort svålen och skär resten av fläsket i skivor eller tärningar.
  8. Hetta upp en stekpanna med smör och stekflott och stek åtta små rårakor i omgångar tills de blir frasiga på båda sidor.
  9. Ställ fram rårakorna på ett varmt fat tillsammans med fläsket. Rårörda lingon eller ättiksgurka är gott till.