Färsk fläsklägg med surkål

Färsk fläsklägg med surkål
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Färsk fläsklägg med surkål

14 ingredienser

På stockholmskrogen Östgötakällaren har de länge haft färsk fläsklägg som paradrätt. Den är helt underbar - ett måste för köttälskare helt enkelt. Baserat på ett recept därifrån har jag gjort min egen version med surkål kryddad med spansk chorizo (den stora, kallskurna varianten) istället för rökt fläsk och aningens annan kryddning. Färska hela fläsklägg lär du få beställa i butikens köttavdelning, de brukar inte finnas i handeln så ofta.

Ingredienser

portioner
  • 4 färska framlägg av gris
  • salt
  • vitpeppar, ur kvarn
  • hel kummin

Surkål:

  • 1 förp surkål (à 500 g)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 80 g spansk chorizo, fint tärnad (stor, tunnskuren)
  • 0,5 krm hel kummin
  • 1 lagerblad
  • ett par enbär, krossade
  • salt
  • vit- och svartpeppar
  • strösocker
  • vatten

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra köttet. Strö över lite kummin och stek i ugnen i 2 - 3 timmar, tills köttet når en innertemperatur på 70 grader. Ös emellanåt med vatten så får köttet en knaprigare stekskorpa.
  2. Fintärna korvskivorna. Fräs löken och korven. Tillsätt surkål, kummin, lagerblad och enbär. Smaka av med salt, vitpeppar, svartpeppar och
  3. socker. Späd med lite vatten.
  4. Servera fläskläggen med surkål och knödel.