Isterband med kantarellstuvad potatis

Isterband med kantarellstuvad potatis
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Isterband med kantarellstuvad potatis

Av: Jens Linder

Från: Made in Sweden

13 ingredienser

30 min

Den här rätten har bokens matglade fotograf gett mig idén till. Den milda stuvningen passar fint till den rökta syrade korven. /Jens Linder

Det går att laga stuvningen på rå potatis men då kokar man potatisbitarna i gräddmjölken, smörfräser svampen och reder av med mjöl och smör som knådats ihop.

Receptet är hämtat ur boken Made in Sweden.

Ingredienser

portioner
  • 4 isterband
  • 6-7 potatisar, kokta, med skal
  • 3 dl kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl hönsbuljong
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk dijonsenap
  • svartpeppar, ur kvarn, (efter smak)
  • ev mer salt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader.
  2. Pricka isterbanden med en knivsudd eller gaffel.
  3. Lägg dem i en smord ugnsfast form och ugnsstek dem i cirka 10 minuter.
  4. Skala potatisen och skär den i skivor.
  5. Se över kantarellerna och hacka dem.
  6. Smörfräs lökhacket med svampen tills det börjar få lite färg.
  7. Pudra över mjölet och rör om.
  8. Tillsätt mjölk, grädde, buljong, salt och senap.
  9. Sjud under omrörning i några minuter.
  10. Lägg ner potatisbitarna och sjud i några minuter (se upp så att stuvningen inte bränner fast i botten). Smaka av med salt och peppar.
  11. Servera isterband och stuvning tillsammans.