Svensk oxstek med morötter och lök

Svensk oxstek med  morötter och lök
Foto: Stefan Wettainen
Jens Linder
Jens Linder

Svensk oxstek med morötter och lök

9 ingredienser

Receptet är så enkelt och spartanskt att det nästan är svårt att förstå att det blir så gott. Om man vill kan man reda av skyn med en till två matskedar vetemjöl utrört i vatten eller hälla i två deciliter vispgrädde och låta koka ihop, men skyn är väldigt god i sig.

Ingredienser

portioner
  • 1,2 kg fransyska (eller rostbiff)
  • salt
  • vitpeppar, ur kvarn
  • 1 msk smör
  • 1 msk matolja
  • 2,5 dl mörk oxbuljong
  • 4 hela morötter
  • 8 hela pärllökar (eller steklökar)

Tillbehör:

  • rårörda lingon (eller lingonsylt)

Gör så här

  1. Salta och peppra steken. Bryn köttet noga runtom i smör och olja i en stekgryta.
  2. Häll på oxbuljong och lägg ner morötter och lök. Sjud under lock på låg värme i cirka 2 timmar. Köttet ska bli riktigt mjukt.
  3. Servera köttet skuret i ganska tjocka skivor med sky, rårörda lingon eller lingonsylt, kokt potatis, kanske lite pressgurka och gärna bröd för att suga upp skyn.