Grillstek med kryddsmör och potatissallad

Grillstek med kryddsmör och potatissallad
Foto: Björn Lindberg

Grillstek med kryddsmör och potatissallad

Av: Jonas Borssén

Från: Grilla som proffsen

23 ingredienser

En mör köttbit på grillen som serveras med kryddsmör och potatissallad. Receptet är hämtat ur boken Grilla som proffsen.

Grillstek är ett annat namn för högrevshjärta, en av de godaste styckningsdetaljerna av nötkött. Biten, som motsvarar karré på gris, har en djup, fin köttsmak och generös marmorering. Använd en öppen grill och kol eller en gasolgrill. /Jonas Borssén

Fler recept ur boken hittar ni här.

Ingredienser

portioner
  • grillstek
  • 6 högrevshjärta (à 300 g)
  • salt
  • svartpeppar, nymald
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 0,25 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk anchochilipulver
  • 1 tsk svartpeppar, mellanmald
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk persilja, hackad
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • 1 kg färskpotatis, välskrubbad
  • salt
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 0,75 dl extra virgin olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 dl valnötter, rostade och hackade
  • 4 stjälkar blekselleri, skurna i små tärningar
  • 0,5 dl rödlök, finhackad
  • 0,5 dl persilja, hackad

Gör så här

Grillstek

  1. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd.
  2. Stäm av värmen, som ska vara mycket stark.
  3. Grilla köttet 3-4 minuter på varje sida över direkt glödvärme.
  4. Ta upp köttet och slå in det i aluminiumfolie och låt vila 5-10 minuter före servering.

Potatissallad

  1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Vispa under tiden ihop en dressing av vinäger, senap och olja, smaka av med salt och peppar och tillsätt schalottenlök.
  3. Häll av potatisen och låt den ånga av samt svalna något.
  4. Dela eller skiva potatisen när den har svalnat. Blanda ner potatisen i dressingen och ställ åt sidan.
  5. Bered de övriga ingredienserna och blanda ner i potatissalladen strax innan den ska serveras.
  6. Smaka av med lite salt.

Kryddsmör

  1. Blanda alla ingredienserna i en mixer med vass kniv eller rör smöret mjukt för hand.
  2. Lägg smöret på bakplåtspapper och rulla ihop, vrid om ändarna.
  3. Kyl eller frys smöret tills det är hårt.
  4. Vid servering skärs smöret i rundlar och serveras rumstempererat.