Jordärtskockssoppa med rökt struts

Jordärtskockssoppa med rökt struts
Foto: TV4

Jordärtskockssoppa med rökt struts

Av: Jonas Ridderström

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

30 min

En len soppa med spännande tillbehör: focaccia, rödlöksmarmelad och en mille feuille på rökt struts.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Pouilly Fumé, artnr. 5284.

Ingredienser

portioner

Soppan

  • ca 500 g jordärtskocka
  • 2 potatisar
  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 8 dl hönsbuljong
  • 0,5 dl torrt vitt vin
  • 1,5 dl grädde
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Mille Feuille

  • rökt struts i tunna skivor
  • 2 fasta päron
  • rödlök

Tillbehör

  • foccacia
  • rödlöksmarmelad

Gör så här

  1. Putsa småknölarna på jordärtskockorna.
  2. Skala dem och potatisarna och skär i lika stora bitar.
  3. Lägg allt i en skål med kallt vatten med några droppar citron, så blir de inte trista och bruna.
  4. Hacka löken och fräs den mjuk i smör i en kastrull, utan att bryna löken.
  5. Tillsätt bitarna av skockor och potatis.
  6. Tillsätt buljongen och koka tills potatis och skockor är mjuka, cirka 10–15 minuter.
  7. Gör Mille Feuille genom att varva tunna skivor av struts, päron och rödlök och trava dem till små torn.
  8. När soppan kokat färdigt, mixa med stavmixer och späd med vin och grädde.
  9. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.
  10. Låt småkoka under lock i ytterligare cirka 5 minuter.
  11. Rosta eller stek foccacian och lägg på rödlöksmarmelad.
  12. Häll upp soppan i exempelvis glas, ställ glasen på en tallrik tillsammans med Mille Feuillen och foccacia. Glöm inte en gaffel och kniv till Mille Feuillen.