Grillad portobelloburgare med chipotle

Grillad portobelloburgare med chipotle
Foto: Björn Lindberg

Grillad portobelloburgare med chipotle

Av: Jonas Borssén

Från: Grilla som proffsen

12 ingredienser

Ett gott vegetariskt alternativ på grillen! Tillagas tillsammans med cheddarost och serveras med en rykande chipotle sås. Receptet är hämtat ur boken Grilla som proffsen.

Portobello är en stor svamp med mustig arom och köttig konsistens, den är perfekt för grillen. Eventuellt behöver du förbeställa portobello i din butik. Stora champinjoner i motsvarande mängd är ett alternativ. Använd en klotgrill och kol eller en gasolgrill med lock. /Jonas Borssén

Fler recept ur boken hittar ni här.

Ingredienser

portioner
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 3 klyftor vitlök, pressade
  • 1 msk chipotle sauce
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, nymald efter smak
  • 4 portobellosvampar, stora
  • 4 tjocka skivor lagrad herrgårdsost
  • 4 hamburgerbröd, grova
  • 70 g babyspenat
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 rödlök (liten)

Gör så här

  1. Rör ihop vinäger, olja, vitlök, chipotle sås, salt och svartpeppar.
  2. Skär eventuellt bort stammen på svamparna om de är för långa.
  3. Blanda svamparna med kryddblandningen.
  4. Se till att det mesta av blandningen hamnar på svamparnas undersida.
  5. Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd.
  6. Stäm av värmen, som ska vara medelstark.
  7. Lägg svamparna med rundad sida nedåt och grilla över direkt glödvärme med stängt lock.
  8. Spjällen ska vara öppna i bottnen och på locket.
  9. Grilla svamparna 5 minuter på ena sidan, vänd därefter och grilla ytterligare några minuter under lock tills osten smält.
  10. Värm samtidigt bröden i grillen.
  11. Vänd spenaten i lite olja och smaka av med salt.
  12. Bygg sedan upp burgarna med spenat och portobello och toppa med lök.