Jordärtskockor med kycklingsås

Jordärtskockor med kycklingsås
Foto: Tv4
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Jordärtskockor med kycklingsås

13 ingredienser

40 m

Jordärtskockor på tre olika sätt med en god kycklingsås blir en perfekt förrätt till helgens middag!

Ingredienser

portioner

Jordärtskockor

  • 0,5 gul lök
  • 10 jordärtskockor
  • 1-2-3 lag
  • salt
  • smör
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk honung
  • svartpeppar

Kycklingsås

  • 1 gul lök, skivad
  • 1 flaska lager öl [33 cl]
  • 3 msk kycklingfond
  • 0,5 l vatten
  • majsstärkelse, för att reda av

Gör så här

Kycklingsås

  1. Svetta löken i en kastrull någon minut.
  2. Tillsätt ölen och låt koka ca 5 min. Slå på fonden och 0.5 l vatten, låt koka på medelvärme i ca 20 min. Red av med vatten blandat med maizena.

Jordärtskockor

  1. Hyvla en halv gul lök tunt på mandolin och en jordärtskocka, lägg dem i 1-2-3. lagen.
  2. Hyvla två jordärtskockor tunt på mandolin, skär dem i tunna stavar och fritera i 150°c olja i ca 3-4 min. Ta ut och låt torka på papper, salta.
  3. Baka de övriga jordärtskockorna i ugn på 180°c med salta och en klick smör. Baka i ca 30 min eller tills mjuka.
  4. Blanda creme fraiche och honung, ha i svartpeppar.
  5. Servera förrätten snyggt på en tallrik!