Jordkällargryta med tempura

koket.se
Jordkällargryta med tempura
Foto: ´TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Jordkällargryta med tempura

22 ingredienser

1 h

En riktig tag vad du haver-gryta där du enkelt anpassar ingredienserna efter vad just du råkar ha hemma. Det blir en stor sats som räcker flera dagar, servera med olika tillbehör för att variera. T ex med tempura ena dagen och lite korvslantar andra dagen.

Se Familjen Mandelmann laga receptet

logo

Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 2 burkar hela konserverade tomater (à 400 g)
  • ca 10 potatisar
  • 3 palsternackor
  • 1 rotselleri
  • 1 chilifrukt
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl rött vin
  • 2-3 lagerblad
  • 2 msk färska örter (t ex rosmarin och timjan)
  • 1 burk färdigkokta svarta bönor, t ex borlottibönor (à 400 g)
  • rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Tempurafriterad palsternacka

  • 1 palsternacka
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 2 msk gräslök, finhackad
  • 50 g riven ost (valfri sort, gärna lagrad)
  • 2 ägg
  • ca 1-1,5 dl vetemjöl
  • ca 0,5 dl kolsyrat vatten
  • rapsolja

Gör så här

Jordkällargryta

  1. Skala, halvera och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken, gärna med lite salt, det gör det lättare att hacka smått. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skal och skär potatis och rotselleri i tärningar.
  2. Fräs gul lök, vitlök och chili i rapsolja tills det mjuknar. Tillsätt potatis, selleri, tomater, vin och kryddor.
  3. Låt koka ihop utan lock ca 20 minuter.
  4. Häll av och skölj bönorna. Rör ner bönorna och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar.
  5. Häll på avrunna borlottibönor och låt bönorna bli varma i grytan.

Tempurafriterad palsternacka

  1. Skala och skär palsternackan i strimlor. Blanda med persilja, gräslök och riven ost.
  2. Visa ihop ägg, mjöl och vatten till en jämn smet.
  3. Häll ner palsternacksblandningen i äggsmeten och rör runt.
  4. Värm upp rikligt med rapsolja i en stekpanna. Lägg i klickar av blandningen i stekpannan och stek på ganska hög värme så att klickarna blir gyllenbruna och frasiga.
  5. Ät som tilltugg till t ex gryta eller soppa.