Julens godaste revbensspjäll

Från Sverige Julens godaste revbensspjäll
Foto: Köket.se

Julens godaste revbensspjäll

13 ingredienser

3 h

Saftiga revbensspjäll med en smakrik och farligt god glaze med smak av apelsin, ingefära och honung. Det här kommer bli en favorit på julbordet!

Titta efter märket!
Från Sverige test

Titta efter märket!

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskt!

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • ca 1,5 kg tjocka revbensspjäll (Från Sverige)
  • 5 klyftor vitlök (Från Sverige)
  • 1 gul lök (Från Sverige)
  • 1 morot (Från Sverige)
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 tsk salt

Glaze

  • 1 dl honung (Från Sverige)
  • 1 ekologisk apelsin, skalet
  • 0,5 dl soja
  • 3 msk färsk ingefära
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök (Från Sverige)

Servering

  • 100 g grönkål (Från Sverige)

Gör så här

  1. Skala vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök. Skär en morot i skivor. Lägg ner revbensspjällen och grönsakerna i en stor kastrull och fyll upp med vatten så allt täcks ordentligt. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt salt. Koka upp och låt koka under lock tills revbensspjällen blivit möra och köttet nästan faller av benen, ca 2,5 timme.
  2. Tag upp revbensspjällen dem och låt dem rinna lite, lägg sedan över i en ugnsform. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Riv apelsinskal, färsk ingefära och vitlök. Blanda med resten av ingredienserna till glazen.
  4. Pensla 1/3 av glazen på revbensspjällen och sätt in dem i ugnen. Pensla var 10 minut, och tillaga revbenen i ca 30 minuter totalt.
  5. Servera gärna revbensspjällen direkt på en bädd av grönkål.
TIPS!
Svensk mat – vad är det egentligen?
Svenskmärkning köttbullar i panna

Svensk mat – vad är det egentligen?

Svaret är enkelt: Det handlar om råvarorna och var maten tillverkas!

Läs mer