Kall ukrainsk borscht - "holodnik"

Kall ukrainsk borscht - holodnik
Foto: TV4
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Kall ukrainsk borscht - "holodnik"

16 ingredienser

Borscht är en klassisk ukrainsk rätt som finns i många olika varianter. Här en kall version som är uppfriskande, sval och smakrik.

Ingredienser

portioner
  • 800 g rödbeta
  • 6 klyftor vitlök, med skal
  • 1 msk apelsinskal, strimlat
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 3 msk olivolja
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 2 msk honung
  • 1 dl apelsinjuice
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Garnityr

  • 2 dl smetana
  • 1 msk färsk pepparrot, riven
  • dill, grovhackad
  • gurka, i kuber
  • ägg, kokt och grovhackat

Gör så här

  1. Värm ugnen till 190°C.
  2. Lägg rödbetor och vitlök på ett ark ugnsfolie. Tillsätt apelsinstrimlor och timjan. Ringla över olivoljan och vik ihop till ett tätt paket och baka i ugnen 1 timme tills rödbetorna är klara. Låt svalna i 20 minuter.
  3. Släng apelsinskal och timjan, spara vätskan. Skala vitlök och rödbetor.
  4. Skär rödbetorna i klyftor.
  5. Kör 3/4 av rödbetorna, vitlöken, kycklingbuljong, honung och vätskan i en blender till en puré. Tillsätt apelsinjuice och vinäger.
  6. Grovriv resterande rödbetor och tillsätt till purén. Häll över i en skål, blanda och ställ i kylskåp 2 timmar.
  7. Blanda smetana, pepparrot, dill, gurka och ägg.
  8. Häll upp rödbetssoppan i skålar och toppa med smetanan.

Tips! Bjud gärna soppan med Mors, en klassisk dryck till maten i Ukraina och Ryssland. Koka upp 3 dl frysta tranbär och 1,5 liter vatten, sjud tills tranbären spricker. Krossa tranbären i grytan, koka 5 minuter. Ta av från värmen
och tillsätt 1,5 dl honung och 2 msk citronjuice.