Lägg fisken med skinnet nedåt i en form med kant. Sockra och salta samt strö fänkålsfrö över. Vänd sedan fisken och täck med plast. Låt vila över natten.
Torka av fisken och lägg i en form, täck med plast och kallrök med alspån, eller använd rökskåp.
Skiva tunt innan servering.
Kokta rödbetor
Koka betorna på medelvärme under lock i vatten, salt och citron. Stick i dem för att se om de är klara.
Skala betorna under rinnande kallt vatten. Halvera och slunga i olivolja och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar.
Hyvlade rödbetor
Hyvla rödbetorna tunt på madolin, ca 1 mm. Lägg i isvatten så de böjer och krispar till sig.
Dressa något med lite olivolja innan servering.
Rödbetsvinaigrette
Sila rödbetsjuicen genom finmaskig sil ner i kastrull, koka upp och reducera ner på medelvärme tills det tjocknar något.
Smaka av med vinäger och salt, spräck med olivolja innan servering.
Garnering
Servera makrillen med rödbetstillbehören, körvel, dill, kapris och pepparrot.