Kalvdans, Mandelmanns recept

Kalvdans, Mandelmanns recept
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Kalvdans, Mandelmanns recept

7 ingredienser

För att lyckas med detta recept behöver du råmjölk, annars koagulerar inte smeten. Om du inte får tag på råmjölk, kan du använda vanlig mjölk och tillsätta ägg. Då blir det som en crème brûlee.

Ingredienser

  • 1 l råmjölk (helst från andra dagens mjölkning)
  • 1 dl socker + lite till gräddningen
  • 10 sötmandlar, rostade och hackade
  • 2 krm salt
  • 0,5 tsk malen kardemumma

Servering

  • sylt
  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda alla ingredienser och häll blandningen i en smörad 1,5-liters ugnsform (eller små glasformar, då får du justera ugnstiden). Placera formen i ett vattenbad och grädda kalvdansen i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen, smeten ska stelna. Strö över socker alldeles i slutet av gräddningen, ändra ugnsinställningen till ”grill” och höj värmen. När sockret börjar bubbla på ytan är kalvdansen färdig.
  3. Servera med sylt och vispad grädde