Kammusslor med dillolja, smetana och chips

Kammusslor med dillolja, smetana och chips
Foto: Tv4

Kammusslor med dillolja, smetana och chips

Av: Eric - Filipstad

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

30 min

Den här lyxiga kombon bestående av kammusslor, smetana och chips gör sig fint som festlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Picklad rödlök

  • 1 rödlök
  • 0,5 dl vatten
  • 0,25 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker

Dillolja

  • 50 g fryst dill
  • 50 g färsk spenat
  • 1 dl matolja
  • salt
  • citronsaft

Kammusslor

  • 200 g pilgrimsmussla
  • smör

Servering

  • 2 dl smetana
  • 50 g löjrom (eller stenbitsrom)
  • 50 g potatischips, salta
  • 1 citron

Gör så här

Picklad rödlök

  1. Strimla rödlöken tunt med kniv eller mandolin.
  2. Koka upp vatten, ättika och socker i kastrull, se till så att allt socker löser upp sig.
  3. Låt lagen svalna något och lägg sedan i löken. Låt dra i helst 24 timmar innan servering.

Dillolja

  1. Mixa dill, spenat och oljan med en stavmixer tills det går ihop.
  2. Smaka av med salt och citronjuice.
  3. Häll oljan i en liten flaska med pip (om du har det).

Kammusslor

  1. Stek musslorna i en stekpanna med rikliga mängder smör i ett par minuter på varje sida. Musslorna ska få en gyllenbrun färg och vara varma rakt genom.

Servering

  1. Bred ut smetana i en cirkel på tallrikarna och lägg tre musslor på varje tallrik.
  2. Garnera tallriken med rom, picklad rödlök, chips och dillolja.
  3. Avsluta med riven citronzest.