Dansk kaka

Dansk kaka
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Dansk kaka

13 ingredienser

Den här kakan bakade jag i tonåren och har man en gång smakat den glömmer man den aldrig! /Kristina Eriksson - Receptet kommer från boken Kanelbullar och annat nybakat.

Receptet ger ca 10 bitar.

Läs mer om Kanelbullar och annat nybakat

Ingredienser

  • 200 g smör (här är det godast med smör)
  • 6 dl vetemjöl
  • 50 g jäst
  • 1 msk vatten
  • 2 ägg
  • 2 msk strösocker

Fyllning

  • 150 g sötmandel
  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg, till pensling
  • 2 msk sötmandel, hackad
  • 0,5 dl strösocker

Gör så här

  1. Börja med fyllningen.
  2. Skålla och mal mandeln.
  3. Rör ihop mandel, smör, socker och vaniljsocker i en bunke.
  4. Hacka samman smör och vetemjöl.
  5. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt det till smör- och mjölblandningen.
  6. Tillsätt ägg och socker.
  7. Arbeta ihop till en deg och dela den i 2 delar, den ena något större än den andra.
  8. Kavla ut den största degen till en rund kaka som är stor som botten och kanterna på en form med löstagbara kanter, 22 cm i diameter.
  9. Klä den smorda formen med degen, se till så att degen verkligen täcker formens botten och insidor.
  10. Bred ut fyllningen i formen.
  11. Kavla ut den andra degen så att den täcker hela kakan.
  12. Täck med degen och tryck ihop kanterna.
  13. Jäs kakan i närmare 1 timme.
  14. Pensla med uppvispat ägg och strö på mandel och socker.
  15. Grädda kakan i 200 grader i 25–30 minuter på första falsen.
  16. Täck med bakplåtspapper om den får för mycket färg.