Dinkeläppelbullar

Dinkeläppelbullar
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Dinkeläppelbullar

14 ingredienser

Här använder jag siktad dinkel istället för vetemjöl. Dinkelmjöl ger bullarna en härlig mustig smak. /Kristina Eriksson - Receptet kommer från boken Kanelbullar och annat nybakat.

Receptet ger ca 20 bullar.

Läs mer om Kanelbullar och annat nybakat

Ingredienser

Deg

  • 25 g jäst för söta degar
  • 50 g margarin (eller smör)
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 krm salt
  • ca 6,5 dl dinkelmjöl eller vetemjöl, siktat

Fyllning

  • 3 äpplen
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 tsk vaniljsocker (eller kanel)
  • 1 ägg, till pensling

Toppa med

  • pärlsocker
  • sötmandel, hackad

Gör så här

Deg

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält margarin eller smör i en kastrull och tillsätt mjölken.
  3. Värm så att det är fingervarmt.
  4. Häll lite av degvätskan över jästen.
  5. Rör med en trägaffel så att jästen löser sig.
  6. Tillsätt resten av degvätskan, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
  7. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
  8. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Fyllning

  1. Gör under tiden fyllningen.
  2. Skala äpplena och dela dem i små bitar.
  3. Lägg äppelbitar, socker, vatten och vaniljsocker eller kanel i en kastrull.
  4. Låt äpplena koka i 10–15 minuter. Äpplena ska vara mjuka.

Bullar

  1. Arbeta degen på bakbordet.
  2. Kavla ut degen till en stor platta, ca 40 x 40 cm.
  3. Dela degen i 20 lika stora kvadrater.
  4. Lägg en klick fyllning på varje degruta.
  5. Vik och nyp ihop kanterna så att bullarna håller ihop.
  6. Lägg bullarna med skarven neråt på ett bakplåtspapper på en plåt, gärna i en muffinsplåt så att de jäser på höjden.
  7. Låt bullarna jäsa i 20–30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 garder.
  9. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel.
  10. Grädda bullarna i 8–10 minuter.