Kardemummabullar

Kardemummabullar
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Kardemummabullar

12 ingredienser

Det här är världens godaste bullar! Rikligt med kardemumma och en hel del margarin gör dem smått fantastiska. I dessa bullar ska det vara margarin, inte smör! /Kristina Eriksson - Receptet kommer från boken Kanelbullar och annat nybakat.

Receptet ger ca 16 bullar.

Läs mer om Kanelbullar och annat nybakat

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 50 g margarin
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 7-8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 200 g margarin, kylskåpskallt
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 tsk malen kardemumma

Till pensling

  • 1 ägg
  • pärlsocker
  • mandelspån

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält margarinet i en kastrull och häll i mjölken.
  3. Låt degvätskan bli fingervarm.
  4. Häll vätskan över jästen och rör så att den löser sig.
  5. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet.
  6. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
  7. Låt jäsa i 30 minuter.
  8. Kavla ut degen till en avlång platta, ca 60 x 30 cm.
  9. Lägg på hyvlat margarin (spara 1/3 till senare) på ena deghalvan, men inte ända ut.
  10. Strö på 2/3 av sockret och kardemumman.
  11. Vik över den andra deghalvan.
  12. Kavla så att degplattan blir 3–4 cm högre är den är bred.
  13. Lägg på hyvlat margarin i en sträng på mitten så att det täcker 1/3 av degplattan.
  14. Strö resten av sockret och kardemumman ovanpå margarinsträngen.
  15. Vik över kanterna så att det blir en 5–6 cm bred längd.
  16. Lägg degen med skarven neråt.
  17. Skär längden i 16 jämnstora bitar, 3–4 cm breda.
  18. Lägg bullarna med snittytorna åt sidan på bakpappersklädd plåt.
  19. Platta till bullarna något så att de inte välter vid gräddningen.
  20. Låt bullarna jäsa i ca ½–1 timme.
  21. Sätt ugnen på 225 grader.
  22. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
  23. Strö på pärlsocker och flagad mandel.
  24. Grädda i ca 8 minuter.