Lussebullekaka

Lussebullekaka
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Lussebullekaka

16 ingredienser

Det här receptet har jag fått av en gammal arbetskamrat. Sonen kallar den Lussebullekaka och det är precis vad det är, lussebullar ovanpå en kaka. Räds inte - den är mycket enklare att göra än den ser ut och dina vänner kommer bli så imponerade! /Kristina Eriksson - Receptet kommer från boken Kanelbullar och annat nybakat.

Receptet ger ca 20 bitar.

Läs mer om Kanelbullar och annat nybakat

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 75 g margarin (eller smör)
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 förp saffran [0,25 g]
  • 1 tsk strösocker +
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1,5 dl sötmandel
  • 100 g margarin (eller smör)
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 0,5 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält margarin eller smör i en kastrull.
  3. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm.
  4. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig.
  5. Tillsätt resten av degvätskan.
  6. Stöt saffran och den lilla mängden socker i en mortel.
  7. Rör ner saffran, socker, salt och det mesta av vetemjölet i bunken.
  8. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
  9. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  10. Skålla mandeln och hacka den fint.
  11. Smält margarin eller smör och blanda det med sötmandel, socker, kanel, kardemumma och vetemjöl i en bunke.
  12. Ta upp degen på mjölat bakbord.
  13. Arbeta degen något och dela den i 3 delar.
  14. Kavla ut en del till rund kaka, 30 cm i diameter.
  15. Lägg degkakan på en bakpappersklädd plåt.
  16. Bred på fyllningen.
  17. Dela en av de återstående degbitarna i 6 delar och rulla ut 4 av dem till 30 cm långa längder.
  18. Lägg längderna som ett kryss över kakan.
  19. Rulla ut de 2 återstående degbitarna till längder som tillsammans ska omgärda hela kakan (du får alltså skarva).
  20. Lägg längderna runt om kakan.
  21. Dela den sista degbiten i 8 bitar och gör en lussekatt av varje.
  22. Lägg lussekatterna i mellanrummen ovanpå kakan.
  23. Tryck i russin i lussekatterna.
  24. Låt lussebullekakan jäsa i ca 30 minuter.
  25. Sätt ugnen på 200 grader.
  26. Pensla kakan med uppvispat ägg.
  27. Grädda kakan i 15–20 minuter.