Kanelbullesemla, Roy Fares fantastiska recept

koket.se
Kanelbullesemla
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Kanelbullesemla, Roy Fares fantastiska recept

19 ingredienser

Kanelbullar fyllda som semlor med mandelfyllning och vispad grädde - det bästa av två världar! Detta recept bara måste du testa!

logo
Roy Fares KH2024

Se Roy Fares laga receptet

Ingredienser

portioner stycken

Vetedeg

  • 30 g jäst för söta degar
  • 200 g standardmjölk [ca 2 dl]
  • 480 g vetemjöl [ca 8 dl]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 3 g salt [ca 0,5 tsk]
  • 5 g malen kardemumma [ca 1 msk]
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 90 g strösocker [1 dl]

Fyllning

  • 150 farinsocker, strö [2 dl]
  • 100 g smör
  • 2,5 msk malen kanel

Mandelfyllning

  • 500 g mandelmassa
  • 50 g mandelmjöl [ca 1 dl]
  • 50 g sötmandel, hackad [ca 0,5 dl]
  • 5 g malen kardemumma [ca 1 msk]
  • 20 g vaniljsocker [ca 2,5 msk]
  • 90 g florsocker [ca 1,5 dl]
  • 150 g mjölk [ca 1,5 dl]

Servering

  • 1 l grädde

Gör så här

Kanelbullar

  1. Smula jästen i bunken till din matberedare, värm mjölken till ljummen och slå över och blanda runt. Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med krok.
  2. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter lite i taget av smöret. Kör degen 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 20-30 minuter.
  3. Kavla ut degen 3 mm tjock, stryk på ett jämnt lager med smör, strö över farinsocker och kanel. Rulla ihop till en tjock rulle. Dela degen i 15 lika stora bitar och låt jäsa minst 90 min under plastfolie.
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft, pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter, ta ut och låt svalna helt.

Mandelfyllning

  1. Blanda samman alla ingredienser förutom mjölken och hackad mandel till en massa, blanda sedan i lite i taget av mjölken och blanda väl tills du har en fin mandelfyllning som ej är för lös. Blanda i den hackade mandeln.

Montering

  1. Vispa grädden. Dela bullen på mitten. Spritsa önskad mängd mandelfyllning på undre bullhalvan. Toppa med vispad grädde och på med locket på bullen. Pudra florsocker över.