Kantarellpaj med tofustanning

POPULÄRT
Kantarellpaj med tofustanning
Foto: Tv4
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Kantarellpaj med tofustanning

15 ingredienser

1 h 30 m

”Kantarellpaj är ett måste under hösten och går bra att förbereda dagen innan. Den är dock godast ljummen eller varm. Du kan göra en tjock kantarellstuvning att fylla pajskalet med, men här har jag istället ersatt den traditionella äggstanningen med tofustanning. Tofustanning används på samma sätt och ger ett strålande resultat.” /Mattias Kristiansson

Ingredienser

portioner paj

Enkel pajdeg

  • 150 g margarin, mjölkfritt
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk vatten

Kantarellfyllning

  • 400 g kantareller
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 3 msk smör (t ex mjölkfritt)
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 dl persilja, finhackad

Tofustanning

  • 200 g fast tofu tärnad (eller silkestofu)
  • 2 dl mjölk (eller grädde t ex osötad sojamjölk, havre- eller sojagrädde)
  • 2 dl ost, vegansk smakrik och riven
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här

Enkel pajdeg

  1. Tärna margarinet.
  2. Mixa ihop margarin, vetemjöl och salt till en grynig massa eller nyp ihop det med fingrarna.
  3. Häll ner vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte.
  4. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter eller längre.
  5. Kavla ut degen till en stor rundel på ett mjölat bakbord. Den ska bli ca 3 mm tunn.
  6. Klä pajformen med degen. Lägg eventuellt i aluminiumfolien med torkade ärtor för att pajskalet ska hålla formen i ugnen.
  7. Grädda pajskalet på 225 grader i 8 minuter. Ta ut pajen och lyft bort aluminiumfolien med ärtorna. Ställ in pajen och grädda i ytterligare 8 minuter.

Kantarellfyllning

  1. Rensa och ansa kantarellerna. Skär de större svamparna i mindre bitar.
  2. Färs kantarellerna i en torr stekpanna tills de har släppt sin vätska.
  3. Blanda ner lök och smör och stek tills löken har mjuknat och svampen börjar få färg. Smaka av med salt, peppar och persilja.
  4. Sprid ut svampen i det förgräddade pajskalet.

Tofustanning

  1. Mixa ihop tofu, mjölk, ost, salt och peppar i en matberedare eller med hjälp av en stavmixer.
  2. Häll stanningen över kantarellerna.
  3. Grädda pajen i 200 grader 30-40 minuter.