Kantarellpizza med lagrad ost

koket.se
Kantarellpizza med lagrad ost
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Kantarellpizza med lagrad ost

17 ingredienser

1,5 h

Svenska sensommarsmaker på en pizza! Toppa pizzan med lagrad ost, smörstekta kantareller, lök, citronolja och dill.

logo
Sandra Mastio DM

Se Sandra Mastio laga receptet

Ingredienser

portioner4 - 6

Pizzadeg

  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 msk olivolja
  • 25 g jäst
  • 550 g vetemjöl

Topping

  • 400 g kantareller
  • 3 msk smör
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 dl crème fraîche
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 3 klyftor vitlök, tunt skivade
  • 5 dl Västerbottensost, riven (eller annan lagrad ost)

Efter ugnen

  • 3 msk olivolja
  • 1 citron
  • 1 knippe dill

Gör så här

  1. Börja med degen. Värm vatten och mjölk fingervarmt och häll i salt och olivolja. Lös upp jästen i vätskan.
  2. Häll ner mjölet i en köksassistent med degblandare/krok, spara dock 1-2 dl av mjölet vid sidan. Häll i vätskan och kör igång maskinen, först långsamt i ca 5 minuter. Känn på degen, är den för kladdig så häll på en aning mer mjöl. Arbeta hellre successivt med mjölet än ta för mycket från början. Kör vidare i maskinen i ytterligare ca 15 minuter. Degen ska vara fast och smidig men klibba en aning mot händerna.
  3. När degen känns bra så lägger du den i en rymlig bunke med lite mjöl i botten och täcker den med bakdukar. Ställ den gärna på ett varmare ställe om du kan. Jäs i minst 30 minuter, men det gör inget om degen står längre än så. Degen ska jäsa till minst dubbel storlek och om du trycker ner fingret i den ska den kännas elastisk.
  4. Under tiden steker du svampen, lägg den i en kall panna och sätt på värmen på medel hög. Låt all vätska komma ur svampen och koka bort/in igen och lägg därefter ner 3 msk smör och stek krispigt. Salta och peppra.
  5. Tryck ut degen på en braspanna med oljat bakplåtspapper och bred på crème fraichen, lägg på svampen, löken, vitlöken och toppa med osten.
  6. Baka i ugnen på högsta värme i ca 15-20 minuter, tills osten är smält, blivit gyllene och pizzan genombakad.
  7. Blanda olivolja med 2 msk citronsaft och zesten. Ta ut pizzan, ringla över citronoljan och strö över ordentligt med hackad dill. Skär upp i mindre bitar och servera varm eller kall.