Kardemummabullesemla

Kardemummabullesemla NY
Foto: Dansukker

Kardemummabullesemla

20 ingredienser

2 h

Klassisk semla och en sockrad kardemummabulle, den perfekta kombinationen som har allt! Skär av ett lock från kardemummabullen, fyll med mandelmassa och grädde.

Dansukker det enda svenska strösockret
DanSukker strösocker vit bakgrund

Dansukker det enda svenska strösockret

Dansukker kommer från svenska sockerbetor, odlade på skånska åkrar.

Läs mer

Ingredienser

portioner35 - 40 stycken

Vetedeg

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk, rumstempererad
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1,5 dl Dansukker Vit Sirap
  • 3 tsk malen kardemumma, stött
  • 13-15 dl vetemjöl [ca 800 g]
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
  • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 3 tsk malen kardemumma, stött

Pensling

  • 1 ägg, uppvispat
  • salt
  • vatten

Garnering

  • Dansukker Strösocker
  • malen kardemumma, stött
  • smör, smält

Fyllning till semla

  • mandelmassa
  • sötmandel, hackad
  • vispgrädde

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör tills det löst sig.
  2. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt i degspadet tillsammans med sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl.
  3. Arbeta degen i maskin i ca 5 minuter. Tillsätt saltet och fortsätt blanda tills degen släpper från kanterna, ytterligare cirka 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl vid behov.
  4. Låt jäsa under plast i ca 30 minuter.

Fyllning

  1. Vispa ihop alla ingredienser och ställ åt sidan.

Utbakning

  1. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i två delar och kavla ut till rektanglar. Bred ut fyllningen i ett jämnt lager. Rulla samman och skär i bitar.
  2. Lägg bullarna i bullformar, glest på en plåt. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Pensling

  1. Pensla bullarna försiktigt med uppvispat ägg blandat med salt och vatten.
  2. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8–10 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

Garnering

  1. Blanda strösocker och kardemumma i en skål, måtta efter egen smak. Pensla de avsvalnade bullarna med smör och doppa i socker- och kardemummablandningen.

Fyllning till semla

  1. Blanda mandelmassa med hackade mandlar.
  2. Skär av ett lock från kardemummabullen och spritsa mandelmassa på nederdelen. Spritsa över vispad grädde och lägg på locket.
TIPS!
Fler tips!
Saftiga kardemummabullar

Fler tips!

Här hittar du fler ljuvliga baktips från Dansukker

Läs mer