Karibisk rice 'n' beans med jerkmarinerad tofu

koket.se
Karibisk rice 'n' beans med jerkmarinerad tofu
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Karibisk rice 'n' beans med jerkmarinerad tofu

26 ingredienser

45 m

Grillad tofu i en härlig jerkmarinad av chili, salladslök, vitlök och goda kryddor. Serveras med ris och bönor.

logo
Siri Barje 2016

Se Siri Barje laga receptet

Ingredienser

portioner
  • ca 500 g fast tofu [2 förp]

Jerkmarinad

  • 3 salladslökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 jalapeño
  • 1 msk japansk soja
  • 1 kruka koriander
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk muskot
  • 1 tsk nejlika
  • 1 msk honung
  • 3 msk vinäger
  • salt
  • peppar

Rice 'n' beans

  • 1 förp svarta bönor
  • 3 dl fullkornsris
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 4 salladslökar
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör

Till servering

  • mâchesallad
  • majskolv, gärna grillad
  • yoghurt
  • koriander
  • 1 limefrukt

Gör så här

Jerkmarinad

  1. Hacka salladslök, vitlök, hela eller halva jalapeñon och koriander grovt. Mixa med resten av ingredienserna till marinaden till en slät pasta.

Marinerad tofu

  1. Skiva tofu, lägg på ett fat och häll över hälften av marinaden. Marinera i minst 15 min men gärna längre.

Rice 'n' beans

  1. Hacka lök, vitlök och chili eller andra halvan av jalapeñon till riset. Häll av bönorna och skölj dem noga.
  2. Häll olja i en stekpanna och stek lök, vitlök och chili mjuka. Tillsätt riset och bönorna. Rör runt och stek i ca 3 min.
  3. Häll på lite vatten och låt det koka in, rör om hela tiden. Fortsätt tills riset är klart. Tillsätt smör och hackad salladslök.

Servering

  1. Stek eller grilla tofun snabbt och häll på resten av marinaden. Servera med rice n beans, majs, yoghurt och extra koriander och ev chili!