Hagelsta Källa blå under bruléetak med honungskanderade tomater

hagelsta källa blå
Foto: tv4
Karin Fransson
Karin Fransson

Hagelsta Källa blå under bruléetak med honungskanderade tomater

11 ingredienser

30 min + marinering

Ädelost som bränns av med socker och serveras med tomater kanderade med honung.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor ädelost (à 8+ gärna den öländska källa blå) eller annan god ädelost)
  • 3-4 msk strösocker

Kanderade tomater

  • 6 plommontomater
  • 200 g strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 msk honung
  • 0,5 vaniljstång, innanmätet
  • 0,5 citron, skal och saft
  • basilikastjälkar
  • svartpeppar, nymalen
  • 2 msk basilika, hackad

Gör så här

Kanderade tomater

  1. Skålla och skala tomaterna, dela och kärna ur dem, spara kärnorna och vätskan som rinner ut.
  2. Rör ut kärnorna och det sparade tomatvatten med 1 tsk socker, sila sedan av och rör ut det med honungen och skrapet från 0,5 vaniljstång.
  3. Koka en sockerlag på 200 g socker och 2 dl vatten, basilikastjälkar samt citronsaft och skal, koka tills sockret har smält helt, låt stå en stund och sila sedan .
  4. Dela tomathalvorna i kvartar och lägg ner i den heta sockerlagen, låt dem ligga däri ca 20 minuter.
  5. Ta upp tomaterna, låt dem rinna av litegrann och lägg ner dem i en rymlig kastrull, häll på honungslagen och koka upp, låt tomaterna småkoka tills honungen lagt sig runt om tomaterna och blir glaserade, avsluta med nymalen svartpeppar och hackad basilika.
  6. Lägg ostskivorna på ett värmetåligt fat och fördela strösockret jämt på dem. Ta fram en gasolbrännare och bränn av tills sockret smälter och blivit karamelliserat. Servera med honungskanderade tomater.