Rosmarin- och honungsäpplen

Rosmarin- och honungsäpplen
Foto: Daniel Hertzell
Karin Fransson
Karin Fransson

Rosmarin- och honungsäpplen

9 ingredienser

Gott som dessert efter en kall dag utomhus.

Ingredienser

portioner
  • 2 äpple, ta din älsklingssort

Rosmarinlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk honung
  • 3 msk rörsocker
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 bit citron, skal
  • 1 bit kanelstång
  • 0,5 vaniljstång (eller lite vaniljsocker mot slutet)

Gör så här

  1. Börja med lagen: Koka upp alla ingredienser och låt koka i cirka 5 minuter.
  2. Skala under tiden äpplena, skär dem i tunna kärnfria klyftor.
  3. Lägg ner klyftorna i den heta lagen och sjud äpplena i cirka 5 minuter. Koktiden beror på äppelsort. Känn med en sticka. Äpplena
  4. ska vara nätt och jämnt mjuka men inte mosiga, då är de klara. Låt dem kallna i lagen
  5. När äppelklyftorna kallnat är de färdiga att bjuda på. Men jag brukar ta upp äpplena ur lagen och låta den koka ihop till hälften för att koncentrera smaken ännu mer innan jag slår den över äpplena. Har ni lite calvados hemma, låt gärna en skvätt koka med i lagen.