Julkonfekt

Julkonfekt
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Karin Fransson
Karin Fransson

Julkonfekt

12 ingredienser

1h 30 min

Frukt och choklad i en härlig konfekt!

Ingredienser

  • 100 g ljus blockchoklad
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk syltade apelsinskal, hackade
  • 1 msk korinter
  • 3 msk apelsinlikör eller whisky
  • 1 msk sötmandel, hackade

Garnering:

  • 150 g mörk blockchoklad
  • 25 g kokosolja (eller 2 tsk olja)

Gör så här

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en rektangulär form cirka 15x25 centimeter. Lägg korinterna i en skål och marinera med likören.
  2. Dela chokladen och lägg i en gryta. Tillsätt sirapen, sockret, smöret och grädden. Smält alltsammans på svag värme.
  3. När allting har smält, öka värmen lite och låt smeten småkoka i cirka 20 minuter, rör om flitigt så det inte bränner fast.
  4. Rör ner apelsinskalet, korinterna och de hackade mandlarna och häll upp i den förberedda formen. Släta till ytan, ställ i kylen och låt stelna i cirka 1 timme utan att täcka av.
  5. Blanda chokladen med kokosfett och smält på svag värme, gärna i vattenbad eller i mikrovågsugn.
  6. Bred chokladen över den stela konfekten, låt kallna och skär upp i bitar. Förvara konfekten svalt.