Rosmarinstekt gös med yoghurtaioli

Rosmarinstekt gös med yoghurtaioli
Foto: TV4
Karin Fransson
Karin Fransson

Rosmarinstekt gös med yoghurtaioli

23 ingredienser

En grön rosmarinstekt gös med fräscha kryddor och yoghurtaioli. Servera gärna med en kryddig bulgur.

Ingredienser

portioner
  • 4 gös, filéer
  • 2 msk örtmos (se nedan)
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • olivolja
  • smör
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Örtmos

  • 2 sardellfiléer
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 msk persilja
  • 1-2 msk timjan, finhackad
  • 1 skiva formfranska
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1-2 msk citron, saft
  • 0,75 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • vitpeppar (efter smak)

Yoghurtaioli

  • ca 1 förp grekisk yoghurt, (eller turkisk yoghurt) (2 dl)
  • 1 dl vispgrädde
  • 1-2 klyftor vitlök
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Yoghurtaioli

  1. Blanda yoghurten med salt, peppar och de rivna vitlöksklyftorna efter smak.
  2. Rör sist ner den vispade grädden.

Örtmos

  1. Blada ihop alla ingredienser till örtmoset, lägg ner i matberedare eller mixer.
  2. Kör tills det blivit fördelad och liknar en pesto.
  3. Ställ örtmoset åt sidan.

Gös

  1. Gör några snitt i skinnet på den fjällade gösen, annars rullar den ihop sig vid stekningen.
  2. Salta och peppra den runt om och stek den på bara skinnet i lite olivolja blandad med en klick smör.
  3. Tryck ner den i pannan med stekspaden tills det blir lite färg på skinnet, lägg samtidigt ner rosmarinkvistarna.
  4. Vänd fisken och fördela lite av örtmoset på det stekta skinnet, ös med lite av stekfettet.
  5. Vänd gärna fisken en gång till och stek den snabbt med moset på, så smaken går in. Men se till att inte ha för hög värme då.
  6. Servera fisken nystekt tillsammans med den friska yoghurtaiolin och gärna en kryddig bulgur.
  7. Smaklig måltid!