Grillade lammskivor med glasrabarber

Grillade lammskivor med glasrabarber
Foto: TV4
Karin Fransson
Karin Fransson

Grillade lammskivor med glasrabarber

18 ingredienser

Grillade lammskivor med rosépepparbakad glasrabarber, citrontimjan och spetskål.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor lamm
  • 200 g rabarber
  • 2 tsk rosépeppar, krossad
  • 1 msk strösocker
  • salt (efter smak)

Rabarberdressing

  • 1 rödlök
  • 100 g rabarber, skivad
  • 1 citron
  • 1-2 tsk färsk ingefära
  • 1 msk honung, flytande
  • 3-4 citrontimjan
  • 3 msk rapsolja
  • Tabasco eller sambal olek

Bräserad spetskål

  • 1 spetskål
  • 1 äpple
  • 4 kvistar citrontimjan
  • 1 dl vatten
  • smör

Gör så här

Rabarberdressing

  1. Fräs den hackade rödlöken och skivad rabarber i lite olja utan att det tar färg.
  2. Häll över citronsaften, salta lätt och tillsätt honungen samt ingefäran.
  3. Låt det puttra någon minut.
  4. Smaka av med en aning tabasco eller sambal olek och rivet citronskal från halva citronen.
  5. Strö sist över citrontimjan eller vanlig timjan.
  6. Späd gärna dressingen med eventuellt spad från den ugnsbakade rabarbern.

Bräserad spetskål

  1. Putsa spetskålen och skär bort lite av rotstocken, men inte hela!
  2. Skär sedan kålen i smala klyftor.
  3. Skala och kärna ur äpplet och skär även det i tunna klyftor.
  4. Ta fram en rymlig traktörpanna eller sauteuse och klicka ner lite smör och strö i lite salt.
  5. Lägg ner kålklyftorna, lägg över äppelklyftorna, salta och peppra och avsluta med timjankvistarna, några klickar smör, en nypa socker samt 1 deciliter vatten.
  6. Bräsera kålen på medelstark värme, gärna med locket på glänt i ca 6-8 minuter. Kålen kan gärna ha lite spänst kvar, spetskål är så mjäll den här tiden.

Rabarber

  1. Putsa till rabarbern, om ni använder glasrabarber så behöver man inte tråda av den!
  2. Skär rabarbern sedan i 5-6 centimeter långa bitar.
  3. Lägg rabarbern på ett ugnssäkert fat, salta lite lätt och strö på 1 matsked socker samt krossad rosépeppar.
  4. Häll några matskedar vatten runt om och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 5 minuter. Rabarbern ska ha lite spänst kvar.

Lamm

  1. Nu är det dags att grilla lammköttet. Salta och peppra på lammskivorna och pensla in dem med lite olja.
  2. Grilla dem i ca 2-3 minuter på varje sida, tiden beror på köttets tjocklek, den ska helst vara lite rosa inuti.
  3. Servera tillbammans med rabarberdressingen samt spetskålen och den ugnsbakade rabarbern.
  4. Smaklig måltid!