Det här receptet ger dig en bornholmsk bulle med glasyr. Traditionella kärnmjölkshorn innehåller hallonsylt men den här varianten från Mandelmanns gård är fyllda med aprikoser.
5 dl kärnmjölk (vätska som är kvar när smöret kärnats av grädden, vasslen från avrunnen yoghurt fungerar också)
50 g jäst
4 msk strösocker
4 ägg
2 tsk salt
ca 2 l vetemjöl
1 ägg, till pensling
Mandelkräm
5 dl sötmandel
1,5 dl strösocker
150 g smör, rumsvarmt
2 ägg
Fyllning
aprikos, skivade
kristyr
1 äggvita
3 dl florsocker
1 krm ättiksprit 12 %
Garnering
sötmandel, hackad
Gör så här
Deg
Smält smöret och tillsätt kärnmjölken, det ska vara fingervarmt, 36 grader
Rör i jästen och tillsätt socker. Rör runt tills allt har löst sig.
Tillsätt ägg, salt och nästan allt vetemjöl, men sparar lite till utbakningen. Ha i lite vetemjöl i taget så blir det lättare att blanda degen.
Arbetar degen tills den släpper bunkens kanter. Sedan är det dags för den att jäsa under duk i ca 30 minuter.
Mandelkräm
Gör mandelkrämen under tiden degen jäser.
Börja med att mala mandeln i en mandelkvarn och blandar med socker, smör och ägg till en kräm.
Kärnmjölkshorn
Ta sedan upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 5-6 bitar. Kavla sedan ut var och en till runda, tunna kakor. Bred på mandelkräm över hela som en pizza.
Skär sedan varje del i åtta trekantiga tårtbitar och lägg på skivade aprikoser eller hallonsylt på det bredaste stället.
Rulla sedan ihop till gifflar och forma till horn (börja med den breda sidan och avsluta med den spetsiga). Lägg dem med skarven ned på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i 30 minuter.
Efter 30 minuter pensla hornen med lätt uppvispat ägg och grädda dem i ugnen i 8-10 minuter på 225 grader.
Låt svalna på galler under handduk.
Kristyr
Vispa äggvita, ättiksprit och florsocker till en ganska fast, men rinnande smet. Ringla kristyren över hornen. Man kan även garnera med lite hackad mandel.