Kladdkaka i glas med kolaflarn

POPULÄRT
koket.se
Kladdkaka i glas med kolaflarn
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Kladdkaka i glas med kolaflarn

11 ingredienser

40 min + tid i kylen

Dessert med kladdkaka som blir extra fin att servera när den görs i glas. Toppa med glass, kolasås och ett löjligt enkelt kolaflarn.

logo
Camilla H porträtt KH2024

Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser

portioner

Kladdkaka

  • 150 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 ägg, stora
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt

Kolaflarn

  • 5 karameller, t ex gräddkola från werthers eller dumle

Till servering

  • kolasås
  • vaniljglass

Gör så här

Kladdkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  3. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke, rör bara tills ingredienserna precis har gått ihop.
  4. Fördela smeten i ugnståliga glas.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter tills kakan är fast i kanterna och lite vobblig i mitten.
  6. Låt svalna helt i rumstemperatur. Ställ dem därefter i kylen i minst 4 timmar, helst över natten (ställer du dem direkt från ugn till kyl finns risk att glasen spricker).

Kolaflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme. Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Fördela karamellerna med mycket mellanrum mellan varandra på plåten.
  3. Grädda i mitten av ugnen i 6-10 minuter. De är klara när de är bubbliga och gyllenbruna. Låt svalna helt och hållet på plåten.
  4. Toppa kladdkakorna med med vaniljglass, kolasås och kolaflarn.