Klar soppa med kycklingqueneller

Klar soppa med kycklingqueneller
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Klar soppa med kycklingqueneller

13 ingredienser

45 min

Mild soppa med queneller på kycklingfärs i en klar buljong med säsongens grönsaker. Servera gärna Ernsts lättbakade fröknäcke till.

Ingredienser

portioner
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 knipplökar
  • 2 kvistar libbsticka (alt stjälkselleri)
  • 2 knippmorötter
  • 1 l kycklingbuljong
  • 3 msk honung
  • 1 citron, saft och skal
  • 4 kycklinglårfiléer
  • 1 dl vispgrädde
  • 250 g salladsmix
  • 1 rödbeta, skalad
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • salt

Gör så här

  1. Skala och hacka vitlöken grovt. Strimla löken fint. Strimla libbstickan. Skrubba och skär morot i tunna slantar.
  2. Fräs alla grönsaker i olja på medelvärme utan att ta de tar färg.
  3. Tillsätt buljong, honung och lite citronsaft. Låt sjuda i 10-15 minuter.
  4. Skär kycklingen i mindre bitar. Mixa kycklingen grovt i en matberedare.Tillsätt ca 2 tsk salt. och mixa slätt.
  5. Mixa ner grädden i färsen, ta lite i taget och mixa på låg hastighet.
  6. Forma fyra stora queneller/ägg med hjälp av en matsked och blöta händer.
  7. Lägg dem i kycklingbuljongen. Sjud tills de är helt tillagade (innertemperaturen ska vara 70 grader), ca 10 minuter.
  8. Skala och riv rödbetan.
  9. Grunda en soppskål med salladsmix. Häll på den varma buljongen och kycklingquenellen. Toppa soppan med riven rödbeta och finrivet citronskal.