Klassiska men snabba empanadas

Klassiska men snabba empanadas
Foto: Frida Wismar
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Klassiska men snabba empanadas

13 ingredienser

45 m

Empanadas tar lång tid att göra om man ska göra dem på ”riktigt”. Ibland tycker jag att det är okej att fuska lite, så jag använder färdiga smördegsplattor så att maten är klar på 30 minuter istället för 2 timmar. /Klara

Receptet är från Klara Linds vinnarbok Sydamerika - min matpassion.

Ingredienser

portioner
  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olja, till stekning
  • 2 smördegsplattor
  • 1 ägg

Servering

  • chimichurri

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek löken i olja i en stekpanna på medelvärme i 1 minut.
  3. Tillsätt köttfärsen och alla kryddor och stek tills köttfärsen har fått fin färg. Ställ åt sidan så länge.
  4. Kavla ut smördegsplattorna på ett mjölat underlag tills de är cirka tre gånger så stora. Skär ut cirklar ur smördegen, använd en liten assiett som mått.
  5. Knäck ägget i en skål och vispa upp det ordentligt med en gaffel.
  6. Lägg en klick färs i mitten på varje smördegsrundel och pensla uppvispat ägg runt om. Vik ihop och nyp ihop kanterna ordentligt så att det inte finns några luftbubblor kvar.
  7. Lägg alla empanadas på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med det vispade ägget. Grädda dem i mitten av ugnen tills de får en fin gyllene färg, cirka 10 minuter. Servera gärna med chimichurri.