Grillade skaldjur med undervattensallad

Grillade skaldjur med undervattensallad
Foto: TV4
Bengt Frithiofsson
Bengt Frithiofsson

Grillade skaldjur med undervattensallad

Av: Bengt Frithiofsson

Från: Klockan nio hos stjärnorna

10 ingredienser

22 m

Grillade humrar, havskräftor och pilgrimsmusslor som serveras med grillad citron och örtmajonnäs. OBS ladda bara halva sidan av grillen med träkol så du får en lägre och en högre värmedel.

Dryck
En sval, smörig, nötig elegant Chardonnay med liten rostad fatton.

Receptet är från tv-programmet Klockan nio hos stjärnorna och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 2 svenska färska humrar
  • 8 färska havskräftor
  • 12 pilgrimsmusslor
  • 4 vackra citron
  • majonnäs
  • sjökorall
  • 2 knippen färsk dill
  • 4 knippen färsk gräslök
  • 250 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Börja med majonnäsen. Mixa eller finhacka all gräslök och blanda med majonnäsen som får en vacker grön färg. Grilla 2 av citronerna svarta i yttre delen av grillen. Smaksätt försiktigt majonnäsen ytterligare med pressad, grillad citron.
  2. Döda de levande humrarna och havskräftorna med ett snabbt knivstick genom skölden i hjärnan mellan ögonen. Dela skaldjuren på längden.
  3. Bryn 50 g smör, nötigt.
  4. Grilla skaldjuren försiktigt med skölden neråt. Vänd dem snabbt ner och tillbaka för att ge köttet en snabbt lätt bränd knäckig ton.
  5. Pensla dem på köttsidan med det brynta smöret som får småputtra ner i köttet. OBS! Låt aldrig skaldjuren gå för länge. Känn efter med långfingret på hummerköttet. Ta av från grillen servera på varm tallrik, med gräslöksmajonnäsen och grillade citronhalvor för de som vill smaksätta mer.
  6. Grilla pilgrimsmusslorna försiktigt på yttre, svalare delen av grillen. Snabb rostning med smör. Eventuellt lite grillad citron. Servera på varm tallrik.