Focaccia kan man aldrig få nog av! Ett perfekt bröd att bjuda på som tillbehör till middagen eller som del av en buffé. Receptet kommer från programmet Donal's kök, avsnitt 9.
Smörj en 13 x 9 tums bakplåt med olivolja. Plåten bör vara minst en tum djup.
Blanda ihop jäst, honung och varmt vatten i en stor skål. Vispa och låt stå i 15 minuter tills ett skum bildas.
Tillsätt mjöl och salt och rör om med en träslev tills du har en grov men jämnt blandad deg.
Häll 3 matskedar av oljan i en separat stor och ren skål. För sedan över degen till den här inoljade skålen. Vänd runt degen i skålen för att täcka alla ytor med olja. Täck sedan över degen och låt stå i kylen över natten (eller låt stå övertäckt i rumstemperatur i 4 timmar om du vill grädda brödet samma dag).
Behåll degen i skålen. Olja in händerna och dra upp kanten av degen och vik den över toppen. Upprepa det här på alla fyra sidor, vrid skålen ett kvarts varv varje gång för att göra det hela enklare. Gör det här momentet tre gånger totalt.
Tillsätt den återstående matskeden olja i den förberedda formen. Tippa ut degen i formen och bred ut den till formens storlek. Låt jäsa i minst 1 timme, utan att vara övertäckt.
Medan brödet jäser gör du peston. Mortla basilika och vitlöksklyftor med lite salt. Ringla sedan långsamt i olivolja tills det blandats.
Värm ugnen till 220 grader.
Du vet att din deg är klar när du petar i den och fördjupningen sakta fjädrar tillbaka men stannar.
Olja in händerna och skapa fördjupningarna i degen med särade fingrar. Tryck ner fingrarna i degen tills du når botten av formen.
Ringla över peston och strö över lite mer havssalt.
Baka brödet i ugnen i 20–25 minuter tills det är gyllene. Låt svalna i minst 10 minuter.
Använd en tunn spatel för att sedan föra över brödet på ett galler så det kan svalna helt.