Italienska köttbullar med tomatsås

Italienska köttbullar med tomatsås
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Italienska köttbullar med tomatsås

21 ingredienser

30 min

Köttbullar på kalvfärs i en god och smakrik tomatsås. - En riktig Lady och Lufsen klassiker!

Ingredienser

portioner
  • 300 g kalvfärs
  • 50 g parmaskinka, finhackad
  • 50 g parmesanost, finriven
  • 1 msk vitlök, riven
  • 2 msk gul lök, riven
  • 3 msk ströbröd
  • färsk basilika
  • salt
  • peppar
  • 1 msk grädde

Tomatsås:

  • 4 tomater, skalade
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 citron
  • salt
  • peppar
  • färsk basilika
  • parmesanost, färskriven
  • pasta

Gör så här

  1. Skala och finhacka löken. Blanda sedan kalvfärs, parmaskinka, parmesan, vitlök, gul lök och ströbröd till en smet.
  2. Krydda med basilika, salt och peppar. Tillsätt slutligen lite grädde. Forma färsen till köttbullar och stek dem gyllenbruna i en stekpanna med smör.
  3. Tomatsås: Skala och finhacka löken. Hacka tomaterna grovt och fräs dem tillsammans med löken i smör.
  4. Tillsätt vatten och olivolja samt det rivna skalet och saften av citronen. Låt koka i 10 minuter.
  5. Krydda såsen och mixa den sedan slät med en mixerstav. Slå såsen i stekpannan och låt den puttra några minuter tillsammans med köttbullarna.
  6. Strö över den finhackade basilikan.
  7. Riv färsk parmesan över alltihopa och servera med nykokt pasta.