Kokt torsk på norskt vis

POPULÄRT
Kokt torsk på norskt vis
Foto: Åsa Dahlgren
Kristina Eriksson husmanskost
Kristina Eriksson husmanskost

Kokt torsk på norskt vis

16 ingredienser

45 min

När man kokar vit fisk i rikligt med salt får den mycket smak. Servera med klassisk äggsås och stekt grönkål. / Kristina

Ingredienser

portioner
  • 500-600 g vit fisk (t ex torsk, kolja eller sej)
  • 1 l vatten
  • 3,5 msk salt

Äggsås

  • 2 msk smör (eller rapsolja)
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl mjölk
  • 2 ägg, kokta och kalla
  • 1 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Stekt grönkål med chili

  • 200 g grönkål (färsk)
  • olivolja, att steka i
  • 1 röd chilifrukt, liten
  • salt

Servering

  • potatis, kokt och pressad

Garnering

  • färsk bladpersilja, finhackad

Gör så här

  1. Börja med äggsåsen. Smält smör eller värm rapsolja i en kastrull. Tillsätt mjölet och rör så att det smälter i smöret. Rör ner mjölken och låt såsen koka under omrörning i 5 minuter.
  2. Skala och hacka äggen. Tillsätt ägg, bladpersilja, salt och peppar.
  3. Koka upp vatten och salt till fisken. Lägg i fisken med hjälp av en hålslev. Sjud fisken i cirka 5 minuter.
  4. Stek grönkålen i olivolja, stek lite åt gången. Dela chilifrukten på längden och skär bort kärnhuset.
  5. Skär fruktköttet i riktigt små bitar och låt det steka med grönkålen. Smaka av med salt.
  6. Servera fisken med äggsås, stekt grönkål och pressad potatis. Garnera med finhackad bladpersilja.