Kolapaj med hasselnötter och chokladtryffel

koket.se
Kolapaj med hasselnötter och chokladtryffel
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Kolapaj med hasselnötter och chokladtryffel

16 ingredienser

5 h

Krämig kolapaj med hasselnötsbotten, rostade hasselnötter och mörk chokladtryffel.

121-123 grader är den korrekta temperaturen på kolan, inget annat.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 100 g hasselnötsmjöl
  • 100 g majsstärkelse
  • 60 g florsocker [1 dl]
  • 50 g kakao [ca 1 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 55 g ägg [1 st]

Kolafyllning

  • 70 g hasselnötter [1 dl]
  • 50 g smör
  • 250 g grädde [2,5 dl]
  • 250 g strösocker [3 dl]
  • 60 g glykos
  • 60 g ljus sirap [3 msk]

Topping

  • 120 g mörk choklad
  • 125 g vispgrädde [1,25 dl]
  • flingsalt, att strö över

Gör så här

Botten

  1. Blanda samman hasselnötsmjöl, maizena, florsocker och vaniljsocker i en bunke.
  2. Blanda i smöret och arbeta ihop till en deg, blanda i ägg. Plasta degen och låt vila i kylen minst 15 minuter.
  3. Tryck sedan ut degen i en pajform 20-24 cm, nagga botten och grädda på 200 grader 8-10 minuter, ta ut och låt svalna.

Kolafyllning

  1. Rosta hasselnötter i ugnen på 180 grader i 10 minuter, ta ut och låt svalna lite innan du rubbar av skalen med en köksduk. Hackar hasselnötterna grovt.
  2. Koka upp grädde, strösocker, glykos och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka sedan allt samman försiktigt på mellanvärme till 121-123 grader, rör lite. Har du ingen hushållstermometer kan du göra ett så kallat kulprov genom att klicka i lite av smeten i en kopp med kallt vatten. Går den att forma till en kula efter 30 sekunder är den färdig. Ta bort från värmen och blanda i hasselnötterna.
  3. Häll ut kolan i pajformen och låt stå ute i rumstemperatur minst 3-4 timmar tills den stelnat.

Topping

  1. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen. Låt stå i någon minut och blanda sedan med en slickepott ihop till en slät och fin tryffel.
  2. Täck bunken med plast och låt tryffeln svalna i rumstemperatur 3-4 timmar, samtidigt som pajen stelnar.
  3. Bred ut tryffeln jämnt över kolafyllningen, strö över lite flingsalt och servera.