Kolja i citron- och dillsås

koket.se
Kolja i citron- och dillsås
Foto: Tv4
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Kolja i citron- och dillsås

16 ingredienser

40 m

Enkel fiskrätt där kolja tillagas i ugnen i en krämig citron- och dillsås. Bjud med krispigt stekt broccoli och nykokt potatis.

logo
Thomas Sjögren Kockarnas kamp 2018

Se Thomas Sjögren laga receptet

Ingredienser

portioner

Kolja

  • 600 g kolja
  • 2 schalottenlökar
  • 30 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl fiskfond (ej koncentrerad)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 citroner
  • 1 kruka dill
  • salt

Vitlöksstekt broccoli och spenat

  • 1 broccoli
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g babyspenat
  • rapsolja
  • salt

Till servering

  • 600 g potatis, kokt

Gör så här

Kolja

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Skala och hacka schalottenlöken.
  3. Fräs löken i smöret i en kastrull. Tillsätt vetemjöl, vitt vin och fiskfond. Koka ihop vätskan ca 5 minuter och tillsätt därefter grädden.
  4. Finriv skalet och pressa citronerna. Hacka dillen fint.
  5. Sila såsen. Tillsätt i citronskalet och smaka av med citronjuicen tills såsen får en härlig syra. Vänd i dillen och smaka av med salt.
  6. Lägg koljan i en ugnsform och häll över såsen. Tillaga i ugnen tills fiskens innertemperatur är 50-56 grader, ca 15-20 minuter. Ta ut fisken och låt den vila kort före servering.

Vitlöksstekt broccoli och spenat

  1. Skär broccolibuketterna i mindre bitar. Skala och skär stammen i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken tunt.
  2. Stek broccolin gyllenbrun i i oljan i en stekpanna på hög värme. Tillsätt vitlöken och låt fräsa med någon minut. Dra av pannan från värmen.
  3. Vänd i spenaten och smaka av med salt.

Servering

  1. Servera den ugnsbakade fisken med nykokt potatis.

Glöm inte att matsortera rester från citron, dill och lök för en mer hållbar matlagning, och njut av din kolja i dillsås. /Köket-redaktionen