Köttbullar i tomatsås med pasta

koket.se
Köttbullar i tomatsås med pasta
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Köttbullar i tomatsås med pasta

17 ingredienser

1 h

Polpette al pomodoro som den här rätten kallas består av italienska köttbullar som kokas i en mysig tomatsås med vitlök och örter.

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Frikadeller

  • 500 g köttfärs (valfri sort)
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd (eller färska brödsmulor)
  • 1 dl mjölk
  • 1 lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Tomatsås

  • 1 lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • olivolja
  • 800 g krossade tomater
  • ca 0,5-2 krm torkad oregano (eller basilika)
  • salt
  • peppar

Servering

  • 300 g rigatoni

Gör så här

Frikadeller

  1. Blanda färsen med ägg, ströbröd (eller färska brödsmulor blötlagda i mjölk), finhackad lök, pressad vitlök, persilja, salt och svartpeppar.
  2. Forma små köttbullar av blandningen.

Tomatsås

  1. Stek finhackad lök och vitlök i en stor gryta med olivolja tills det är mjukt.
  2. Tillsätt krossade tomater, torkad oregano (eller basilika), salt och svartpeppar. Låt såsen sjuda i några minuter.
  3. Lägg i de råa köttbullarna direkt i den kokande tomatsåsen. Se till att de är jämnt fördelade.
  4. Låt köttbullarna sjuda i tomatsåsen på låg värme i ca 20-30 minuter, eller tills de är helt genomkokta och såsen har tjocknat.
  5. Genom att koka köttbullarna direkt i såsen får de en mjukare konsistens och absorberar smakerna från tomatsåsen.

Servering

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen i lätt saltat vatten.
  2. Servera pastan till köttbullarna i tomatsåsen.