En utmärkt bjudrätt som går enkelt att förbereda och som sköter sig själv i ugnen. En gratäng med köttfärs, vitt vin, lök och potatis- svårare än så behöver det inte vara.
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna.
Tillsätt köttfärsen och bryn den.
Strö över vetemjöl och rör om.
Vänd ner allt i en större kastrull. Häll på vinet och och tillsätt krossade tomater, smulad buljongtärning, salt, svartpeppar och riven muskot. Låt koka ca 10 minuter.
Skala potatisen och skär i tunna skivor.
Smörj botten på en ugnssäker form. Varva köttfärssås och potatis i formen, salta och peppra mellan varven. Avsluta med ett lager köttfärssås, häll på grädden och strö över riven Västerbottensost.
Sätt in i ugnen ca 60 minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom. Känn med provsticka.
Ta ut gratängen och låt den svalna något innan den vid servering skärs i bitar.
Servera potatisgratängen med créme fraiche vid sidan om samt en grönsallad med tomat och gurka i vinägrett.