Köttfärspaj med kantareller och crème fraiche

POPULÄRT
koket.se
Köttfärspaj med kantareller och crème fraiche
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Köttfärspaj med kantareller och crème fraiche

21 ingredienser

En matpaj som ligger Jennie varmt om hjärtat då det är hennes svärmors paradrätt att bjuda på, och som alla i familjen älskar.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Fyllning

  • 300 g kantareller
  • 2 gula lökar, tunt skivad i halvor
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 500 g nötfärs
  • 0,5 tsk färsk timjan
  • 1 msk japansk soja
  • 3 dl crème fraîche
  • 3 msk majonnäs
  • 3-4 dl vällagrad ost, riven
  • neutral rapsolja, till stekning
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 200 g körsbärstomater, gärna på kvist
  • 65 g rucolasallad
  • 0,5 gurka, i munsstora bitar
  • 2 salladslökar
  • olivolja
  • balsamvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smör utan att det puttrar och låt svalna något. Lägg i vetemjöl och salt och rör samman till en pajdeg.
  3. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter.
  4. Stek kantareller på hög värme i lite olja tills de blir lätt brynta. Lägg över på ett fat och ställ vid spisen.
  5. Fräs lök och vitlök mjukt och tillsätt sen köttfärs som ska bli lite brynt. Strö på timjan och rör om.
  6. Lägg tillbaka kantarellerna i pannan, tillsätt soja och rör om. Smaka av med salt och peppar och lägg i det förgräddade pajskalet.
  7. Blanda samman crème fraiche och majonnäs. Klicka ut överst på pajen och strö över riven ost.
  8. Ändra ugnen till grill och 225 grader och gratinera till osten smält och är gyllene, det tar ca 20-30 minuter.
  9. Under tiden pajen gräddas, lägg upp salladen och ringla över olivolja och balsamvinäger, smaka av med salt och peppar.
  10. Njut av din goda paj med sallad!