Krabba med ramslök och smörad buljong

Krabba med ramslök och smörad buljong
Foto: TV4
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Krabba med ramslök och smörad buljong

23 ingredienser

1 h

Desirée Jaks vet hur man imponerra på sina middagsgäster! Här bjuder hon på en god och lyxig krabba med ramslök och smörad buljong.

Ingredienser

portioner

Krabba

  • 4 krabbor (råa eller färdigkokta)

Krabbkok (om du kokar krabban själv)

  • 3 l vatten
  • 40 g salt
  • 33 cl lageröl (ljus)
  • 1 kruka dill

Sås

  • 1 bananschalottenlök, skivad
  • 1 stjälkselleri, tärnad
  • 1 klyfta vitlök, tärnad
  • 200 ml vitt vin
  • 300 ml skaldjursfond
  • 50 ml grädde
  • 100 g smör
  • salt

Fyllning

  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 stjälk stjälkselleri, hackad
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 1 jalapeño, finhackad
  • 50 g spritärtor, plockade ur skidan
  • smör (till stekning)
  • salt
  • citron

Servering

  • 50 g ramslök, hela eller delade blad
  • bröd

Gör så här

Krabba

  1. Börja med att koka krabban om den inte redan är kokt.

Krabbkok

  1. Koka upp vatten, salt och öl i en stor kastrull.
  2. När vattnet kokar ordentligt så lägg ner en krabba i taget med klorna först.
  3. Se till att krabborna är helt täckta av vätskan.
  4. Koka i 10 minuter under lock.
  5. Stäng av värmen, lägg i dillen och låt krabborna ligga kvar i spadet i 30 minuter.
  6. Lyft upp krabborna och låt dem svalna helt i kylen innan du fortsätter.
  7. Ta en kraftig sax eller nötknäckare och klipp upp klorna.
  8. Plocka försiktigt ut köttet, se till att ta bort broskbitar.
  9. Vänd krabban upp och ner.
  10. Hitta den lilla trekantiga fliken (”stjärten”) på undersidan och vik upp den.
  11. Ta tag i den och bryt försiktigt loss skalet.
  12. Rensa bort oätliga delar. Ta bort gälarna (de ser ut som små filter) och kasta dem.
  13. Skrapa bort den mörka och slemmiga hinnan på insidan av skalet.
  14. Ta ur det bruna krabbköttet (det mjukare köttet i kroppen) och lägg i en skål.
  15. Lägg det vita kloköttet i en separat skål.
  16. Tvätta rent det övre skalet noggrant under rinnande vatten. Detta används senare till servering.

Sås

  1. Fräs schalottenlök, selleri och vitlök i lite olja tills det är mjukt.
  2. Häll på vitt vin och låt koka ner tills hälften av vätskan återstår.
  3. Tillsätt skaldjursfond samt grädde och låt det reducera ytterligare tills såsen tjocknar något.
  4. Sila av såsen så att den blir slät.
  5. Mixa i smöret tills såsen blir skummig.
  6. Smaka av med salt.

Fyllning

  1. Fräs schalottenlök, selleri och vitlök i smör tills det är mjukt.
  2. Tillsätt krabbköttet och finhackad jalapeño. Låt sedan allt bli varmt.
  3. Lägg i ärtorna och låt dem sjuda kort.
  4. Smaka av med salt och citron.

Servering

  1. Lägg fyllningen i de rengjorda krabbskalen och toppa med ramslök.
  2. Värm upp såsen och mixa den skummig.
  3. Servera krabban tillsammans med den smörade såsen och med ett gott bröd vid sidan om.