Kräftcheesecake med västerbottensost

Kräftcheesecake med västerbottensost
Foto: TV4
Emma Brink Rask
Emma Brink Rask

Kräftcheesecake med västerbottensost

Av: Emma Brink Rask

Från: Bingolotto

13 ingredienser

30 m + tid i kyl

Kräftsäsongen är igång och en kräftcheesecake med kavringsbotten är ett måste att testa i år!

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Botten

  • 100 g smör
  • 300 g kavring

Cheesecake

  • 300 g färskost (helst Philadelphia för den är mest stabil)
  • 100 g crème fraîche
  • 100 g Västerbottensost, fint riven
  • 200 g kräftstjärt, grovt hackade
  • 1 dl dill, hackad (färsk eller frusen)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • peppar

Servering

  • 100 kräftstjärtar
  • krondill

Gör så här

Botten

  1. Bryn smöret och låt det svalna något.
  2. Lägg brödet i en mixer och mixa till smulor.
  3. Blanda samman brödsmulorna med det brynta smöret.
  4. Lägg brödet i botten av en form med löstagbara kanter, ca 20-22 cm i diameter. Tryck till brödet så att det blir en jämn och fast botten. Använd gärna tårtplast för en finare kant.

Cheesecake

  1. Vispa ihop färskost och crème fraîche till en jämn och fast massa.
  2. Vänd i fint riven ost, hackade kräftstjärtar, dill, dijonsenap och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  3. Bred ut blandningen på kavringsbotten och stryk till en jämn yta.
  4. Ställ cheesecaken i kylen i 3-4 timmar tills den har satt sig.
  5. Lossa cheesecaken från formen. Dra med den platta ytan på en kniv eller en palett runt kanten så att den blir jämn.

Servering

  1. Lägg kräftstjärtarna som en krans på toppen av cheesecaken och dekorera med krondill.
  2. Servera kall.