Krämig fläskfilégryta med sweet chili och syrlig äppelsallad

koket.se
Krämig fläskfilégryta med sweet chili och syrlig äppelsallad
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Krämig fläskfilégryta med sweet chili och syrlig äppelsallad

25 ingredienser

40 min

En härlig bjudrätt med fläskfilé, sweet chilisås, crème fraiche och äppeljuice. Till den goda grytan serveras en sallad med krispiga och syrliga svenska äpplen. Tips! Anpassa salladen efter säsong, äpplena kan bytas mot t ex kålrabbi eller andra krispiga grönsaker.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 600 g fläskfilé
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 4-5 cm färsk ingefära, finhackad
  • 3 schalottenlökar
  • 250 g broccoli, i buketter
  • 1 röd paprika, i munsstora bitar
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl äppeljuice, färskpressad
  • 1 dl sweet chilisås
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • smör, till stekning
  • neutral olja, till stekning

Sallad

  • 2 svenska äpplen (syrliga, t ex Aroma)
  • 1 rödlök (liten)
  • 65 g babyspenat
  • 1 dl valnötter, rostade och grovt hackade
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt
  • ev sriracha (eller sambal oelek)

Gör så här

  1. Putsa fläskfilén och skär i 2 cm tjocka skivor.
  2. Bryn köttet i en tjockbottnad gryta på hög värme till det fått lite färg. Ta upp ur grytan och ställ köttet åt sidan.
  3. Hetta upp grytan igen till det nästan ryker i den. Tillsätt alla grönsaker, låt dem steka några minuter. Ha därefter i vitlök och ingefära.
  4. Häll på crème fraiche, äppeljuice, sweet chilisås samt kalvfond i grytan och koka samman i några minuter. Lägg tillbaka köttet i grytan. Låt det hela få ett uppkok och smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  5. Skiva äpplen och rödlök tunt. Lägg i en salladsskål tillsammans med spenat och valnötter.
  6. Lägg olivolja, vinäger, honung, dijonsenap och en nypa salt och peppar i en glasburk med lock. Skaka tills allt blandats. Ringa över salladen.
  7. Servera grytan med sallad och nykokt ris. Lite sriracha vid servering är gott till.